2021-02-02 17:22:01• hírek • Bede Emőke

Iohannis: Hétfőtől a gyerekek többsége visszatér az iskolába - VIDEÓ

Fotó: presidency.ro
Fotó: presidency.ro

Február 8-ától elkezdődik az iskolákban a fizikai jelenléttel zajló oktatás - jelentette be kedden Klaus Iohannis államfő.

"Az az egyöntetű döntés született, hogy hétfőtől a gyerekek többsége mehet iskolába" - fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában. Az államdő elmondta, alaposan mérlegelték a járványhelyzetet, s noha a pandémiától továbbra sem szabadultunk meg, viszont az elmúlt időszakban a fertőzési incidencia enyhe csökkenést mutatott. Kevesebb pácienst ápolnak az intenzív osztályon, és kevesebb azoknak a száma is, akik kórházi ellátásra szorulnak. Megvizsgálták továbbá azt is, más uniós országok hogyan kezelik az oktatás helyzetét ebben az időszakban: számos tagállamban már megnyitottak az iskolák, mások pedig a fokozatos nyitás elvét követve lendítették be ismét a tanítást, s így mindösszesen három olyan ország maradt az Európai Unió területén, mely továbbra is zárva tartja az oktatási intézményeket.


Mindezek fényében az az egyöntetű döntés született, hogy a második félévet a gyerekek többsége már az iskolapadban fogja kezdeni. Iohannis hangsúlyozta, az egyes iskolákra vonatkozó döntésben továbbra is figyelembe fogják venni a településeken jegyzett fertőzöttségi rátát. Ahol ez az érték alacsony, ott minden gyermek, tehát az óvodásoktól a középiskolásokig mindenki visszatérhez az iskolába - ez a zöld forgatókönyv. Azon településeken, ahol a mutatók alapján az úgynevezett sárga forgatókönyv lép életbe, az óvodások és az elemi osztályosok mellett az általános- és középiskolák végzős évfolyamai járnak majd be személyesen is a tanórákra. A vörös forgatókönyv még inkább limitálja a lehetőségeket: ebben az esetben csak az óvodások és az elemi osztályosok térnek vissza a tanintézményekbe, a többiek folytatják az online oktatást, a vesztegzár alá vont zónákban pedig értelemszerűen csak és kizárólag a digitális oktatás jöhet szóba.


"Készítsék a gyerekeket az iskolára" - zárta tájékoztatóját az államelnök.
 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: